Descriere
Chateau Purcari
Negru de Purcari, denumit de producători “regele vinurilor de Purcari”, este cel mai preţios sortiment al cramei. Eleganţa sa este depăşită doar de variantele Limited Edition, care provin din barrique-uri selecţionate. Sortimentul obţinut din soiurile Cabernet Sauvignon 55%, Saperavi 40% şi Rara Neagră 5% se remarcă printr-un buchet inedit, intens şi complex, echilibru bun, structură bogată şi palat nobil, aşa cum îi stă bine unui vin roşu de cea mai bună calitate. Strugurii sunt recoltaţi manual şi vinificaţi prin metoda tradiţională. Vinul este maturat pe o perioadă de 18 luni în barrique franțuzesc din lemn de stejar, unde îşi definitivează pe deplin personalitatea sofisticată. Pentru a savura din plin aroma sortimentului, se recomandă servirea la o temperatură de 18-20 °С, decantat cu 30 de minute înainte de servire.
Culoare: roşu cărămiziu.
Miros: note intense de fructe dulci, în special prune şi smochine, la care se adaugă accente fine de cuişoare, lemn dulce şi şofran.
Gust: arome bogate de prune proaspete bine coapte, smochine şi fructe de pădure, învăluite într-un amestec fin de condimente.
Asociere culinara: șnițel suculent, carne de vițel la cuptor, biftec de porc, dar și bucate preparate la gratar.
"La sfârșitul secolului al XII-lea, viticultura apare ca îndeletnicire economică de bază, aflată sub protecția statului în Valahia și Moldova, cnezate pe teritoriul vechii Dacii. Ulterior, se va descoperi că, deși toate aceste teritorii sunt prielnice pentru viticultură, există, totuși, un șir de regiuni, unde se produce un vin cu totul special. Anume un astfel de loc este satul Purcari, podgoriile căruia se aflau pe atunci în proprietatea Mănăstirii Afon-Zograf. Istoria Purcari începe în secolul XVIII, când coloniștii francezi au luat în arendă pământurile de la mănăstire, obligându-se să mențină podgoriile în bună ordine și să fie plătită desetina din venituri și roadă. Doar decenii mai târziu s-a confirmat faptul că podgoriile Purcari sunt, într-adevăr, amplasate la aceeași latitudine ca celebra zonă vinicolă din Franța, iar solul bogat în rubidiu conferă vinurilor o culoare purpurie intensă, specifică și vinurilor bordoleze. În 1878 vinăria sărbătorește adevăratul triumf la Expoziția Mondială de la Paris, când în cadrul unei degustări închise, experţii francezi au fost impresionaţi de un vin sec, de culoare intens- rubinie, fiind siguri că este un vin de Bordeaux. Mare însă le-a fost mirarea să afle că vinul își are originile într-un sătuc necunoscut de pe malul Nistrului. Acesta este momentul când Negru de Purcari a obținut prima sa medalie de aur la o expoziție internațională. În 2013, când Purcari numără aproape două secole de la fondare, a fost lansată noua sa imagine. Schimbarea reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea vinăriei, fiind condiţionată de evoluţia intensă a acesteia din ultimii 10 ani. Podgoriile plantate în anul 2003-2004 au ajuns la maturitate, când calitatea strugurilor îşi atinge îndrăzneţ apogeul, iar vinul se manifestă în toată amploarea, devenind din ce în ce mai select."
Specificatii
Caracteristici |
Tip bautura
Vin Rosu |
Soi strugure
Cabernet Sauvignon
Rara Neagra
Saperavi |
Aspect
Rosu |
Baricat
Da |
Nivel zaharuri
Sec |
Brand
Chateau Purcari |
Tara de origine
Republica Moldova |
Regiune
IGP Stefan Voda |
An
2020 |
Alcool
13.5% |
Temperatura optima de servire
16-18°C |
Imbuteliere
0.75L |
Alergeni
Contine sulfiti |